Home Geen categorie Antieke meubels onderhouden

Antieke meubels onderhouden

597
0

Antiek is helemaal hot anno 2019. De tijd dat we vooral keken naar moderne en nieuwe meubels is nu echt voorgoed voorbij. Steeds vaker struinen mensen kringloopwinkels of verkoopsites af om de mooiste antieke meubelen op de kop te tikken. Antiek en vintage, dat zijn de belangrijke ingrediënten voor de huidige woontrends. Maar past een antiek meubelstuk eigenlijk wel binnen een modern gezin? En hoe moet je deze onderhouden? In dit artikel geven we enkele tips.

Schoonmaken

De meeste mensen maken al hun meubels op dezelfde manier schoon. Meestal maken ze deze eerst even stofvrij en nemen ze hem dan af met een licht vochtige doek. Dit is bij antieke meubels echter niet aan te raden. Deze meubels mogen eigenlijk nooit met een natte doek worden afgenomen. Ook niet als deze slechts licht nat is gemaakt. Maak de meubels liever schoon door een simpele droge stofdoek te gebruiken.

Met was behandelen

Bij antieke meubels wordt geadviseerd om deze minimaal één keer per jaar in een nieuwe waslaag te zetten. Hiermee kan je de meubels beschermen tegen invloeden van buitenaf. Ondanks het advies van één keer per jaar is het natuurlijk wel belangrijk om jouw meubels zelf ook goed in de gaten te houden. Meubels die vaker gebruikt worden, mag je gerust wat meer behandelen met was.

Optimale luchtvochtigheid

Ook is het belangrijk om de luchtvochtigheid in huis in de gaten te houden. Dit is niet alleen van belang voor de antieke meubels, maar ook voor de rest van het interieur en je eigen gezondheid. Een optimale luchtvochtigheid is ongeveer 55%. Als het percentage iets daaronder of daarboven ligt, is dit natuurlijk geen enkel probleem. Pas wel op bij periodes van langere vorst of warmte. Hierbij kan de luchtvochtigheid in huis zeer lang extreem hoog of laag zijn, waardoor beschadigingen in de meubels kunnen optreden.

Oeps… gemorst!

Antieke meubels zijn niet dol op vocht. Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat er iets gemorst wordt, zeker in een druk gezin met kinderen. Is het meubelstuk dan direct onherroepelijk beschadigd? Dat zeker niet, als je maar weet hoe je dit aan moet pakken. Als je vocht morst, is het belangrijk dat je de substantie al deppend verwijderd. Ga vooral niet wrijven en behandel de plek nog een keer met antiekwas om deze weer zo goed als nieuw te krijgen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here