Home Geen categorie Jaloezieën schoonmaken: Tips en trucs voor een goede verzorging

Jaloezieën schoonmaken: Tips en trucs voor een goede verzorging

83
0

Gordijn of jaloezie? Als het gaat om het verduisteren van een raam, zijn deze twee varianten meestal de eerste keuze. Maar er is een derde alternatief voor uw eigen ramen: het vouwgordijn of het plisségordijn. Hiermee creëert u een aangenaam, niet-verblindend licht in uw kamers en beschermt u uzelf tegen de zon en ook tegen ongewenste blikken.

In deze gids leert u hoe u de vouwgordijnen moet wassen en verzorgen, welke soorten vouwgordijnen er zijn, hoe u de juiste maat voor uw raam kunt bepalen en hoe u de vouwgordijnen zonder boren kunt bevestigen.

Wat is een vouwgordijn precies?

Een vouwgordijn is in zekere zin een kruising tussen een gordijn en een rolgordijn – daarom worden ze ook vaak “stoffen rolgordijnen” genoemd. De meeste modellen zijn gemaakt van stof en kunnen dus – net als gordijnen – de lichtinval in de kamer en de sfeer in de ruimte beïnvloeden. Het licht wordt niet volledig geblokkeerd, maar slechts gedimd, wat bijzonder voordelig is bij het werken achter de computer. Vouwgordijnen bieden dus een goede bescherming tegen de zon. Ilumio raamdecoratie is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van modellen en stoffen en hebben daarom verschillende eigenschappen.

Bijzondere kenmerken van de vouwgordijn ten opzichte van de Venetiaanse jaloezieën en Co.

Visueel lijken vouwgordijnen en jaloezieën op elkaar. Klassieke jaloezieën zijn echter meestal gemaakt van aluminium of hout, terwijl vouwgordijnen gemaakt zijn van lichtgewicht stof. De stof kan glad of geplooid zijn. Het Romeinse rolgordijn wordt omhoog getrokken met een kettingtakel. Het wordt op dezelfde manier geïnstalleerd als een jaloezie, wat betekent dat de vouwgordijn dichter bij het raam zit dan een gordijn. Dankzij deze eigenschap is het rolgordijn bijzonder geschikt voor schuine plafonds en dakramen. Een ander voordeel is dat het vouwgordijn dankzij de koordrem op elke hoogte kan worden bevestigd, waardoor een raam precies op de gewenste hoogte wordt verduisterd. Bovendien lijkt het vouwgordijn enerzijds lichter dan een gordijn en creëert het anderzijds een vriendelijker licht in de kamer dan een jaloezie door de semi-transparante stof.

Het schoonmaken van vouwgordijnen: Je moet hier aandacht aan besteden

U moet een vouwgordijn van tijd tot tijd schoonmaken. De jaarlijkse voorjaarsschoonmaak is hiervoor het ideale moment; want vooral na de winter is het de moeite waard om het vouwgordijn te wassen. Droge verwarmingslucht veroorzaakt veel stof, dat zich afzet op de stof van het duo rolgordijn. Er zijn ook andere factoren die een rolgordijn op lange termijn kunnen vervuilen:

  • Stof
  • Sigarettenrook
  • Waterdamp (badkamer en keuken)
  • Vetdampen (keuken)
  • Vlekken van dagelijks gebruik
  • Insecten (bijv. uitwerpselen van vliegen)
  • Milieu-invloeden (bijv. door regelmatig luchten)
  • Vet-olie vlekken (van scharnieren van ramen)

Waarom is het nodig om vouwgordijnen schoon te maken?

De redenen om schoon te maken zijn even uiteenlopend als de soorten vuil. Het neergedwarreld stof verhoogt het aantal mijten, wat vooral belangrijk is voor mensen met een allergie. Stof beïnvloedt echter ook het klimaat in de ruimte, dat daardoor aanzienlijk kan verslechteren. Bovendien hebben de vouwgordijnen er zelf onder te lijden, aangezien zij hoe dan ook blootstaan aan het risico dat hun kleurintensiteit in de loop van de tijd vervaagt ten gevolge van UV-straling. Stof en lichte onzuiverheden versnellen de kleur vertroebeling nog.

Vouwgordijnen in de keuken en badkamer

Het reinigen van vouwgordijnen in keukens en badkamers is vooral om hygiënische redenen. Vooral in keukens waar op gas wordt gekookt, kan zich snel een vettige film op de stof van het rolgordijn vormen, die op zijn beurt meer stof aantrekt. Als er geen afzuigkap is, moet de jaloezie nog vaker worden gereinigd.

De vochtigheid in de badkamer is hoog. Zorg er daarom voor dat u uw badkamer goed verlucht na het douchen of baden en maak uw vouwgordijn van tijd tot tijd grondig schoon. Zo voorkomt u schimmel, die op de ramen en het vouwgordijn kan groeien.

Vouwgordijnen in slaapkamers en woonkamers

Een goed ruimteklimaat is vooral belangrijk in de slaapkamer. Een rustige en gezonde slaap is afhankelijk van temperatuur, vochtigheid en luchtkwaliteit. Regelmatig luchten, stofzuigen en afstoffen zijn dus net zo noodzakelijk als het regelmatig verschonen van beddengoed en slaapkleed. Neem het onderhoud van het rolgordijn op in het schoonmaakproces – idealiter door het rolgordijn volledig te verwijderen en te wassen. Hoe dit het beste werkt, kunt u hier vinden.

Vouwgordijnen schoonmaken: stap voor stap naar een schoon resultaat

Om uw vouwgordijn veilig schoon te maken, laat u het eerst tot de volledige lengte zakken. Verwijder vervolgens de stangen aan de zomen en maak het los van het desbetreffende ophangsysteem. Verzamel daarbij de afzonderlijke koorden tot één streng en leg er een lichte knoop in. Dit voorkomt dat ze in de knoop raken of gaan rafelen.

Tip: Kijk voordat u het vouwgordijn schoonmaakt eerst even naar de onderhoudsinstructies van de fabrikant.

Het is het beste om het rolgordijn in een wasnet te doen en een mild wasmiddel of een speciaal gordijnen wasmiddel te gebruiken. De meeste soorten stof kunnen zonder problemen in de machine worden gewassen op maximaal 30° C op een zacht programma. Als uw vouwgordijn klittenband heeft, raden wij u aan het met de hand te wassen, zodat het klittenband zijn functionele kracht niet verliest. Delicate stoffen zoals zijde, satijn en organza moeten ook met de hand worden gewassen, tenzij de fabrikant anders aangeeft.

Als het rolgordijn erg vuil is, is het ook handig om het een nachtje te laten weken in een kom lauw water met een mild schoonmaakmiddel zoals een mild afwasmiddel. Was het rolgordijn de volgende dag in het zachte wasprogramma van de wasmachine of voorzichtig met de hand.

Let op: knijp of wring de stof niet te veel uit bij handwas, anders kreukt of scheurt de stof. Bij geplooide jaloezieën moet u erop letten dat u de plooien niet te ver uit elkaar trekt om te voorkomen dat ze kreuken en de vorm beschadigen.

Om te drogen, moet u het rolgordijn over een lijn hangen. Als u het rolgordijn buiten wilt laten drogen, zorg er dan voor dat het niet van tevoren in de zon hangt, aangezien het UV-licht de kleur zou kunnen vervagen. Hang het rolgordijn op wanneer het nog licht vochtig is – zo vermijdt u ongewenste plooien en bespaart u zich het gedoe van strijken.

Een vouwgordijn hoeft niet noodzakelijkerwijs te worden verwijderd elke keer dat het wordt schoongemaakt. Over het algemeen kunt u het regelmatig afstoffen en behandelen met milde meubel reinigingsproducten. Dit bespaart tijd en verhoogt het interval tot de volgende volledige reiniging noodzakelijk is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here