Home Geen categorie Mangohout: erg populair, maar waarom?

Mangohout: erg populair, maar waarom?

278
0

Bestaat er tegenwoordig nog een meubelzaak waar ze geen mangohouten meubels verkopen? De kans is klein. De laatste jaren is de populariteit van mangohout snel gestegen. Inmiddels heeft de houtsoort menig huishouden veroverd, wellicht ook dat van jou. Je kunt het hout herkennen aan de warme houtkleur en de verschillende kleurschakeringen in elke plank. Daardoor is iedere plank, en dus elk meubel, uniek. Door zijn natuurlijke karakter is mangohout met vrijwel iedere woonstijl te combineren. Denk bijvoorbeeld aan een industrieel of landelijk interieur. Maar de houtsoort kent nog veel meer voordelen. We vertellen er alles over in dit blog.

De oorsprong van mangohout

Mangohout komt – hoe kan het ook anders – van de mangoboom. Deze boom heeft een tropisch karakter en houdt dus niet van vorst. Daardoor kunnen mangobomen niet in Nederland groeien. In onder andere Spanje, Oost-Afrika en India gedijt hij een stuk beter. Vandaar dat een groot deel van het mangohout uit die landen komt. De bomen worden daar alleen niet voor het hout geplant, maar voor de fruitteelt. Pas wanneer er niet genoeg mango’s van de boom komen, wordt de boom gekapt en doorgestuurd naar de meubelindustrie. Mangohout is dus een restproduct waardoor het enorm duurzaam is. Zou je jouw leefstijl omschrijven als bewust en duurzaam? Dan sluit een mangohouten meubel daar naadloos op aan.

Sterke jongen

De mangoboom is een snelle groeier. Een boom kan in vrij korte tijd, zo’n vijftien jaar, een hoogte van 40 meter bereiken. Ondanks dat hij snel groeit, is het hout onwijs sterk en wordt het onderverdeeld onder de hardhoutsoorten. Het hout is daardoor niet heel gevoelig voor beschadigingen. De meubelfabriek doet daar nog een schepje bovenop door het hout te behandelen met olie of beits en een bijenwas. Onderhoud heeft het meubel daardoor amper nodig. Valt er desondanks een keer iets om over het meubel, gebruik dan een vochtige doek zonder agressieve schoonmaakmiddelen en je ziet er niks meer van. Gebruik je wel agressieve schoonmaakmiddelen, dan heb je kans dat er vlekken op het meubel, bijvoorbeeld een eettafel ovaal, ontstaan. Het hout is en blijft een natuurproduct. Door vlekken vroegtijdig te verwijderen geniet jij extra lang van je meubel. Heb je nóg meer redenen nodig om vandaag nog naar de woonboulevard te rennen?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here