Home Geen categorie Meubels restaureren: dat doe je toch gewoon zelf?

Meubels restaureren: dat doe je toch gewoon zelf?

123
0

Ben je toe aan nieuwe meubels? Maar laat je budget dit eigenlijk niet toe? Geen paniek! Het is namelijk helemaal geen gek idee om oudere meubels op de kop te tikken. Tegenwoordig vind je ware pareltjes op de markt. Met een klein beetje restauratiewerk kan je deze er weer als nieuw uit laten zien. In dit artikel leggen we uit hoe je dit klusje aanpakt!

Blijf realistisch

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de juiste aankoop te doen. Wees hierin wel realistisch. Als de staat van een meubelstuk enorm slecht is, zal dit ook veel werk kosten. Als amateur neem je dan misschien net te veel hooi op je vork. Voorafgaand aan de aankoop van een oud meubelstuk is het dan ook eerst belangrijk om de staat van het meubelstuk onder de loep te nemen. Bekijk goed wat er nodig is om deze binnen jouw interieur te verwerken. Op basis van die analyse kan je niet alleen de juiste prijs bepalen, maar ook kijken of het voor jou mogelijk is om dit meubelstuk zelf op te knappen.  

Oude meubels restaureren: tips

Bij oude meubels zien we meestal dezelfde soort gebreken terug. Hieronder lichten we per probleem toe hoe je dit kunt oplossen:

  • Krassen scheuren en putten: als een meubelstuk lang in huis heeft gestaan, ontkom je er bijna niet aan dat er wel eens iets omvalt of kapotgaat. Daarom zien we ook vaak (ondiepe) krassen, scheuren en putten terug in oude meubelstukken. Afhankelijk van de diepte van de plek, kan je deze op meerdere manieren behandelen. Bij ondiepe plekken is het vaak al voldoende om het meubelstuk met stopwas te behandelen. Bij onbehandelde houten meubelstukken wil het zelfs al helpen om het plekje met een hete strijkbout te strijken. Hierdoor richt de houtnerf zich op, waardoor de plekken zo goed als onzichtbaar worden. Diepe plekken kan je met speciale houtplamuur of een op maat gemaakt stukje hout (van dezelfde houtsoort) oplossen.

  • Ontbrekende of loslatende onderdelen: bij ontbrekende onderdelen kan je speciale houtplamuur of pasta gebruiken. Zo worden de kleine kale stukjes onzichtbaar. Loslatende delen kunnen vaak opnieuw gelijmd worden. Vraag hierbij wel in de winkel om lijm die geschikt is voor het desbetreffende materiaal.

Afwerking: vaak zien we dat het bij oude meubelstukken vooral schort aan de afwerking. Dit is natuurlijk wel heel belangrijk, want deze vormt het belangrijkste aangezicht van het meubelstuk. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen door even te schuren en het meubelstuk in de meubelwas of lak te zetten. Zo ziet deze er weer zo goed als nieuw uit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here