Home Geen categorie Schaf een houtkachel aan en geniet van warmte en sfeer in huis

Schaf een houtkachel aan en geniet van warmte en sfeer in huis

194
0

Het heeft iets romantisch, zo’n houtkachel in huis. Niet alleen zorgt een houthaard voor een gezellige sfeer, maar hij kan veel bijdragen aan de verwarming van je huis. Ben je op zoek naar kachels? In dit artikel vertellen we je over het verwarmen met een houtkachel. Waar moet je op letten? En waar kun je de kachels, accessoires en andere onderdelen kopen? Als je klaar bent met lezen weet jij het antwoord.

Wat voor soorten houtkachels bestaan er?

Er zijn veel verschillende soorten houtkachels:

  • Speksteenkachels houden de hitte van het vuur uitstekend vast, ook als het vuur al gedoofd is;
  • Hanghaarden hangen aan het plafond of aan de muur;
  • Inzethaarden of inbouwhaarden worden ingebouwd op plekken (bijvoorbeeld in de muur) waar nu nog geen openhaard is;
  • Vrijstaande houtkachels kunnen overal geplaatst worden, als het maar mogelijk is om een goed rookkanaal (als het ware een schoorsteenpijp) aan te leggen.

Waar vind je de accessoires?

Als je een houtkachel aanschaft, dan heb je natuurlijk ook openhaard accessoires nodig. Bij een gespecialiseerde winkel, zoals Kachels- en Haardenwinkel, kun je terecht om vragen te stellen en alles te kopen wat je nodig hebt: ook houtkachels! Als je nog niet precies weet wat voor soort kachel in jouw huis het beste tot zijn recht komt, kun je rustig kijken naar alle verschillende opties en om advies vragen.

Hoe stook je een houtkachel?

Het is belangrijk om een kachel zo duurzaam mogelijk te stoken. Zorg daarom dat je schoon hout inslaat. Dit moet vrij van verf en andere chemische stoffen zijn. Het vochtpercentage van het hout is ook belangrijk. Hout moet droog zijn voor een zo volledig mogelijke verbranding. Ten slotte moet je, als je hout hebt ingeslagen, het hout ook aan de vlam krijgen. Stapel de houtblokken in je haard van dik naar dun op elkaar. Om een volledige verbranding uit te lokken leg je een aanmaakblokje bovenop de stapel hout. Deze steek je aan. Als hout van boven naar onder verbrandt ontstaat er minder rook en uitstoot. Daarbij verbrandt het hout bijna volledig. Je stookt dan ook een stuk schoner dan als je het hout van onderaf verbrandt. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here