Home Geen categorie Tips voor het opknappen van oude meubels

Tips voor het opknappen van oude meubels

175
0

Waarom nieuwe meubels kopen als je oude meubels nog prima een ronde mee kunnen? Je kunt een hoop geld besparen door oude meubels in een nieuw jasje te steken. Dit lijkt vaak moeilijker dan het in werkelijkheid is. Er zijn dan ook verschillende technieken die ook door amateur klussers prima toegepast kunnen worden. In dit artikel geven we een aantal voorbeelden hoe jij het opknappen van oude meubels het beste kunt aanpakken.

Distressing, als een verweerde look juist geliefd is

Steeds meer mensen hechten veel waarde aan de verweerde uitstraling van oude meubels. Dit betekent natuurlijk niet dat je meubels gewoon net zo lang kan laten staan om deze zogenaamde ‘distressing’ uitstraling te bereiken, maar er zijn wel verschillende manieren om meubelstukken nóg interessanter te maken.

Hierbij schuur je het meubelstuk lichtjes op plaatsen war je normaal gesproken slijtage zou aantreffen. Hierdoor ziet het er heel natuurlijk uit. Je kunt ook nog wat verder uitpakken door van verschillende verfkleuren gebruik te maken. Door de eerste laag verf een lichtere kleur te geven dan de tweede laag, creëer je een mooi kleurverloop na het schuren.

Oude meubels opknappen: stap voor stap uitgelegd

Natuurlijk kiest niet iedereen er voor om de verweerde look in stand te houden. Als je de meubels echt een geheel nieuwe uitstraling wilt geven, moet je deze vanaf ‘scratch’ opknappen. Dit leggen wij hieronder stap voor stap uit:

  1. Verwijder eerst alle oude lagen. Zo kan je oude lak met een speciaal middel en een krabber er af krijgen of kan je een schuurmachine gebruiken om het hout weer glad te krijgen.

  2. Reinig nu eerst het gehele meubelstuk voordat je verder gaat. Dit doe je bijvoorbeeld met gewoon heet water, een vriendelijk reinigingsmiddel of in sommige gevallen ammonia of aceton. Gebruik nooit te veel water, anders duurt het heel lang voordat je weer verder kunt werken. Het meubelstuk moet immers eerst droog zijn.

  3. Zet het meubelstuk nu in de olie, de was of een speciale verf om een nieuwe look te creëren. Volg hierbij de aanwijzingen op de verpakkingen.

  4. Laat het meubelstuk nu minimaal 24 uur drogen en poets deze de volgende dag op met een droge doek. Als je olie gebruikt, kun je deze ook nog afwerken met een speciale laklaag zodat het meubelstuk voortaan beter bestand is tegen beschadigingen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here