Home Geen categorie Tuinmeubelen verven: zo worden ze weer als nieuw

Tuinmeubelen verven: zo worden ze weer als nieuw

194
0

Als u een mooie grote – of zelfs kleine – tuin hebt, zult u die in de zomer zeker willen gebruiken om wat zon op te doen. Het enige wat u nodig heeft zijn een paar chique en vooral comfortabele tuinmeubelen. Het is waar dat er in de doe-het-zelfzaken en in meubelzaken veel van deze van plastic of metaal zijn. De meeste tuinbezitters kiezen echter uiteindelijk voor tuinmeubelen van hout, zoals teak. De aanzienlijk goedkopere optie is echter grenen of beuken. Maar welk hout u ook kiest, tuinmeubelen vergen altijd een zekere mate van onderhoud. Dit houdt niet alleen in dat u ze regelmatig moet schoonmaken, maar ook dat u uw tuinmeubelen zo nu en dan moet verven. Anders worden ze snel blootgesteld aan de elementen en beginnen ze er lelijk uit te zien. In eerste instantie maakt het niet uit of u uw tuinmeubelen zelf bouwt à la DIY, of dat u kant-en-klare meubelen koopt en ze gewoon volgens de instructies in elkaar schroeft.

Houten tuinmeubelen – zeer populair vanwege de nabijheid van de natuur

Wat de zitmeubelen voor hun tuin betreft, kiezen de meeste mensen in de eerste plaats voor die van hout, omdat dit materiaal bijzonder natuurlijk is en dus een directe band met de natuur tot stand brengt. Hout heeft een warme uitstraling en is altijd mooi om naar te kijken. Maar om er zo lang mogelijk van te genieten, moet u uw tuinmeubelen af en toe verven. Bij het verven van uw tuinmeubelen zijn er echter een paar punten waar u rekening mee moet houden. Alleen als u alles goed doet, zal de verf het oppervlak van het meubel na het schilderen optimaal beschermen. Hout is immers een zeer gevoelig materiaal.

Als u uw tuinmeubelen wilt verven, dan hebt u meestal de keuze tussen een gekleurde of ook een blanke lak. U kunt ook kiezen tussen dekkende en niet- dekkende verven. Het voordeel van een niet-dekkende verf is dat u de houtnerf na het schilderen nog kunt zien. Wil je echter van je doe-het-zelf bank een absolute blikvanger maken, dan is dekkende verf in verschillende kleuren zeker de betere keuze.

Sinds enkele jaren is onder andere de Shabby Chic bijzonder populair, waarvoor op YouTube en Co. talloze tips te vinden zijn en ook enkele interessante instructies.

Houten tuinmeubelen voorbehandelen en lakken

Hout ziet er over het algemeen altijd natuurlijk uit. Maar op een gegeven moment komt er gewoon een dag dat je je moet realiseren dat de tuinbank, het gereedschapsschuurtje of de tuintafel er nogal gebruikt en verbleekt uitziet. Met een likje verf heeft u echter de mogelijkheid om uw tuinmeubelen weer nieuw leven in te blazen. Wit is hier een bijzonder populaire kleur, niet alleen omdat hij er bijzonder helder en stralend uitziet, maar ook omdat hij in de natuur eigenlijk niet zo vaak voorkomt. Lichtblauw is ook erg populair. Op die manier kunt u bewust accenten leggen in het midden van uw groene oase.

Veel mensen denken dat ze tuinmeubelen van onbehandeld hout niet hoeven voor te behandelen voordat ze worden geschilderd, maar dat ze alleen grondig moeten worden schoongemaakt. Dit is echter niet helemaal juist, want zelfs tuinmeubelen die niet geschilderd zijn, vereisen een zekere voorbehandeling – of, om preciezer te zijn, een zorgvuldige oppervlaktebehandeling. Voor een goed dekkend resultaat kan het beste een acrylvernis van hoge kwaliteit worden gebruikt die snel droogt, niet of althans niet zo snel vergeelt en bijzonder elastisch is, d.w.z. niet zo snel afschilfert. Om zoveel mogelijk jaren plezier te hebben van de pas geschilderde meubelen, is het ook raadzaam een geschikte grondlaag te gebruiken.

Tuinmeubelen schilderen stap voor stap

Om tuinmeubelen te schilderen, hebt u iets meer nodig dan een kwast en wat verf. Voordat u begint met schilderen, moet u de volgende gereedschappen en accessoires klaar hebben liggen:

 • Draadborstel
 • Schuurpapier
 • Schuurblok of schuurmachine
 • Borstel voor afstoffen
 • Stofzuiger
 • Plat penseel voor het aanbrengen van verf
 • Emmer
 • Microvezeldoek
 • afwasmiddel
 • Primer
 • Acrylverf

Voordat u begint met het schilderen van de tuinmeubelen met bijvoorbeeld Sigma coatings, moet u er eerst voor zorgen dat het hout schoon en droog is. Het is ook belangrijk dat alle bestaande oude verf wordt verwijderd. De beste manier om dit te doen is deze eerst te verwijderen met een staalborstel, en vervolgens het gehele oppervlak te schuren met fijn schuurpapier. Maak het oppervlak na het schuurwerk grondig schoon, zodat het gegarandeerd stofvrij is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een handborstel of een verfkwast en een stofzuiger. Als het hout niet gevernist is, is het meestal voldoende het af te wassen met een beetje zeepwater. Daarna kunt u het schuren met fijn schuurpapier met een korrel tussen 400 en 800.

Zodra het hout naar behoren is voorbehandeld en gedroogd, kunt u beginnen met het aanbrengen van een acrylgrondlaag met een platte kwast. Breng dit gelijkmatig over het oppervlak aan en laat het een nacht drogen. De volgende dag kunt u dit, indien nodig, voorzichtig schuren met zeer fijn schuurpapier om een schoon, glad oppervlak te krijgen. Ook hier geldt dat schuurstof grondig moet worden verwijderd met een droge borstel. Als dit gedaan is, brengt u tenslotte de gewenste verf aan. Beweeg hiervoor de kwast gelijkmatig over het hout en zorg ervoor dat u altijd in dezelfde richting schildert, nooit kriskras. Als de eerste laag verf is opgedroogd, brengt u nog een tweede laag aan, die de eindlaag wordt genoemd. Ook hier kunt u de eerste verflaag van tevoren voorzichtig schuren met heel fijn schuurpapier om een nog gladdere afwerking te krijgen.

Door twee lagen kleurloze houtprimer aan te brengen, kunt u de duurzaamheid van alle volgende lagen aanzienlijk verlengen, aangezien dit onder meer de hechting verbetert.

Instelling accenten met gekleurde motieven

U kunt van monochrome tuinmeubelen in wit bijvoorbeeld een echte blikvanger maken door een motief in een andere kleur toe te voegen. De beste manier om dit te doen is met behulp van een stencil. Deze wordt eenvoudig met een beetje plakband bevestigd aan bijvoorbeeld de tuinbank of het gereedschapsschuurtje. Het beste is om het gebied rond het sjabloon af te dekken met krantenpapier of schildersfolie om verfspatten op de verse verf te voorkomen.

Hoewel je zeker een spuitbus kunt pakken voor de eenvoud. Of u kunt een zogenaamde sjabloonborstel gebruiken, die speciaal voor dergelijk werk is gemaakt. Maak het penseel nat met een beetje buitenverf en dep het dan voorzichtig op het houten oppervlak waar het door het sjabloon heen te zien is. Werk je weg van binnen naar buiten. Zorg ervoor dat u de verf echt alleen aanbrengt en niet schildert, anders veegt u verf onder het sjabloon, waardoor de verf langs de randen kan gaan lopen en het resultaat er niet meer zo uitziet als gewenst.

Als u het sjabloon op een andere plaats opnieuw wilt gebruiken, moet u ervoor zorgen dat er geen verf aan de onderkant zit, anders brengt u het rechtstreeks op het oppervlak aan. Het beste is om de sjabloon na elk gebruik grondig schoon te maken en goed te drogen voor u hem weer gebruikt.

Samenvatting

Een tuin wordt pas echt gezellig met tuinmeubelen. Om te voorkomen dat u ze na korte tijd moet weggooien, kunt u uw tuinmeubelen het beste verven. Waar je op moet letten en wat je daarvoor nodig hebt, leer je in deze gids.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here